Home » Blog » Behandeling » Het effect van hormonen op de huid en lichaam
Productadvies Skin Resolution Hengelo

Het effect van hormonen op de huid en lichaam

10 maart 2023

Hormonen zijn chemicaliën in ons lichaam die biologische rollen spelen bij het toezicht van verschillende processen, waaronder de gezondheid van onze huid. Hormonen hebben verschillende effecten op de huid, en veranderingen in hormonale niveaus kunnen leiden tot huidproblemen zoals acne, veroudering, droogheid of overmatige haargroei. In deze blog gaan we over de effecten van hormonen op de huid.

Oestrogeen

Oestrogeen is een ondersteunende hormoon die van nature voorkomt in het lichaam van zowel mannen als vrouwen. Het heeft een positief effect op de huid waardoor de collageenproductie wordt veroorzaakt, wat de huid steviger maakt en rimpels veroorzaakt. Bovendien verbetert de oestrogeen de hydratatie van de huid en de zichtbaarheid van pigmentvlekken. Een verlaagd oestrogeenniveau kan leiden tot een drogere huid en meer rimpels.

Testosteron

Testosteron is een mannelijke hormoon die ook in kleine hoeveelheden voorkomt in het lichaam van vrouwen. Bij mannen speelt testosteron een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de mannelijke kenmerken, maar het kan ook leiden tot een vettige huid en meer acne. Bij vrouwen kan een teveel aan testosteron leiden tot hirsutisme, wat betekent dat er een ongewenste haargroei ontstaat op delen van het lichaam waar dat normaal gesproken niet voorkomt, zoals het gezicht, de borst of de buik.

Progesteron

Progesteron is een begeleidende hormoon die een automatische rol speelt bij de menstruatiecyclus en de zwangerschap. Het kan ook invloed hebben op de huid, vooral tijdens de menstruatiecyclus. Vlak voor de menstruatie kan een verhoogd progesteronniveau leiden tot een vettige huid en meer acne. Bovendien kan progesteron leiden tot een verhoogde pigmentatie.

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren als reactie op stress. Een verhoogd cortisolniveau kan leiden tot een droge, gevoelige huid en kan bijdragen aan het ontstaan ​​van rimpels. Bovendien kan cortisol de talgproductie stimuleren, waardoor de huid vetter wordt en meer kans heeft op acne.

Thyroxine

Thyroxine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de schildklier en speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Bij een teveel aan thyroxine kan de huid dunner worden en sneller verouderen. Bovendien kan een teveel aan thyroxine leiden tot een drogere huid en zwakke nagels.

Conclusie

Hormonen hebben een belangrijke invloed op de gezondheid van onze huid. Veranderingen in hormonale niveaus kunnen leiden tot verschillende huidproblemen, waaronder acne, fijne lijntjes, pigmentatie en meer.

Bij skin Resolution in Hengelo bieden wij verschillende oplossingen voor huidproblemen die zijn ontstaan door hormonen dus boek snel een afspraak!

Boek hier een behandeling: https://skin-resolution.salonized.com/widget_bookings/new

Kijk naar onze behandelingen: https://skinresolution.nl/behandelingen/massages/